Sanat Terapisi

      Sanatın psikoterapide kullanımı 19. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Çoğunlukla her yaş grubunun yaşadığı depresyon, travma, uyum bozuklukları ve farklı gelişen çocukların kendini ifade edebilmesi için kullanılmaktadır. Sanat terapisi yönteminde boyalar, kurdeleler, renkli kağıtlar gibi elle tutulur malzemeler kullanılır ya da sanatın değişik dallarından faydalanılır. Bu malzemeler ile bir ürün yaratılır. Bu noktada danışanın sanata yetenekli olmasına ya da daha önce sanatla uğraşmış olmasına gerek yoktur. 
        Bazı olumsuz ve zor duygularla yüzleşmek, onlarla baş etmek kişiye oldukça zor gelir. Hatta bazı duygular ve olaylar o kadar ağırdır ki onları söze dökmek iyice zorlaşır. Sanat terapisi tam da bu noktada, sözün bittiği yerde başlar. Bu terapinin amacı; danışanın olumsuz duygularını bir başka nesne ile ifade etmesini sağlamaktır. Böylece olumsuz duygular somutlaşır ve dışsallaşır. Bastırılmış ve derinde kalmış duyguların açığa çıkması muhtemeldir. Kişinin bir ürün aracılığıyla iç dünyasından parçalar görmesi kendine dair farkındalığını da arttıran bir durumdur. Özellikle travma yaşayan kişilerde tutulmuş içsel bir enerji mevcuttur. Bu enerjinin dışavurumu sanatla sağlanır. Danışanın iç dünyasındaki güçlü ve zayıf yönlerini keşfetmesine olanak tanır. Bunlarla nasıl baş edeceğini öğrenir. Kendini ifade edecek güvenli bir alan bulur. Doğrudan problem hakkında konuşmak yerine, ifade edebileceği kadarını yansıtır, göstermek istemediklerini kendine saklar. 
       Travma; yaşamınıza tehdit, vücut bütünlüğünüze tehdit, sevdiklerinize tehdit sonucu oluşabilen ciddi bir psikolojik örselenme ve tetikleyicidir. Fiziki tehditler sonucunda oluşan travmaların yanısıra psikolojik tehdit sonucu oluşan travmalar da mevcuttur. Bunlar; başarısızlık, kıyaslanma, ihmal ve dışlanma sonucu olabilmektedir. Ancak şu da unutulmamalıdır ki; her travmatik olay travma yaratmaz. 

        Travmatik olayın travma yaratıp yaratmadığını nasıl anlarsınız?

1)  Tekrar eden, istemsiz, sıkıntı veren anılar

2)  Olayla ilgili anı, rahatsız edici düşünce ve duygulardan kaçınma, bunlardan uzak durma çabaları

3). Olumsuz duygusal durumların sıklığının önemli ölçüde artması

4)  Toplumsal olarak geri çekilme, içine kapanma

5)  Uyku Bozukluğu

6). Öfke patlamaları, aşırı huysuzluk 

7)  Her an tetikte olma hali 

8). Odaklanma güçlükleri

9) Abartılı irkilme tepkileri

 

Travmatik bir olay yaşamış ya da tanıklık etmişseniz, yukarıdaki belirtilerden birkaçını son 3 aydır yaşıyorsanız psikoterapi desteği almanız gerekmektedir. Çocuklarda yukarıdaki belirtilere ek olarak sevdikleri oyuncaklardan uzaklaşma görülebilir. Sanat terapisi; çocuk, ergen, yetişkin her yaş grubuna uygulanmaktadır. İletişim bölümündeki irtibat numaramızla bizden randevu alabilirsiniz.